vrijdag 14 mei 2010

Beklimming Mount Olympus (2917m), hoogste berg van Griekenland

Nog tekst en verhaal

Meerdere toppen
Myticas
Skala
Olympus
Litochoro
Prionia
Throne of Zeus
Eos gids
Refuge A
Circa 45 graden steil, veel gruis

Periode:
Overal op internet staat dat je de berg kunt beklimmen vanaf mei. Nu waren wij begin mei in Litochoro, maar in eerste instantie werd ons overal verteld dat je de berg absoluut nog niet kon beklimmen omdat er nog teveel sneeuw lag. Ook waren de hutten nog niet open. Wil je dus zeker zijn van de beklimming, dan kun je beter wat later in het seizoen gaan, bijvoorbeeld eind juni. Zo weet je zeker dat alle sneeuw weg is en dit maakt de beklimming eenvoudiger.

Overnachtingen:
Mediterranean Olympus in Litochoro ****
Mediterranean Villege in Paralia ***** (ook andere hotels van dezelfde keten in Paralia: Mediterranean Resort **** en Mediterranen Princess ****)
Refuge A

Moeilijkheidsgraad:
Ieder jaar sneuvelen er 4/5 toeristen op deze berg, dus de berg moet zeker niet worden onderschat!

Verschillende opties om berg te beklimmen: kan in één dag, maar kan ook worden uitgespreid over meerdere dagen. In één dag vanaf Prionia betekent wel een hele lange dag!

Benodigde spullen voor beklimming in één dag:
Dagrugzak
Bergschoenen categorie B / C
Wandelstokken
Voldoende eten en drinken (controleer of de taverne in Prionia en Refuge A open zijn, zodat je weet wat je mee moet nemen en of je onderweg iets kunt kopen)
Zonnebrandcrème (hoge factor)
Telefoon / Belangrijke telefoonnummers (hutten, rescue, EOS, etc)
Extra kleding (regenjack, eventueel extra fleecetrui of shirt)
Langebroek en goed ademend shirt

Buiten het seizoen, wanneer er nog sneeuw ligt, moeten bovendien de volgende spullen worden meegenomen: ijsbijl, stijgijzers, categorie C / D schoenen in plaats van categorie B / C , touw, helm. Tevens is het niet aan te raden om dan zonder gids/klimervaring op pad te gaan.